Jednym z najpiękniejszych, jeśli nie najpiękniejszym z owoców jesieni jest dynia. W Polsce coraz częściej trafia na nasze stoły. To idealny składnik wielu dań i deserów. Możemy kupić różne jej odmiany. Przede wszystkim jednak ma ona całe mnóstwo zalet.
Zdrowotne właściwości dyni
- Dynia jest dietetyczna. To jedno z najmniej kalorycznych warzyw. W 100g znajduje się jedynie od 26 do 30(40) kcal (w zależności od gatunku). To również doskonałe źródło błonnika, dającego uczucie sytości.
- Dynia nie zawiera tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Co więcej, jest jednym z produktów spożywczych zalecanych przez dietetyków w celu obniżenia poziomu tego ostatniego.
- Jest bogata w przeciwutleniacze, składniki mineralne, witaminy, takie jak: A, C i E. Najbardziej istotna jest ogromna zawartość witaminy A, która jest silnym naturalnym przeciwutleniaczem. Jest ona również niezbędna dla dobrego widzenia. Już jedna szklanka ugotowanej dyni zaspokaja w 200% nasze dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę. Dodatkowo wyniki badań naukowych pokazują, że naturalne produkty spożywcze bogate w witaminę A pomagają chronić organizm przed nowotworami płuc i jamy ustnej.
- Dynia jest źródłem witamin z grupy B-kompleks: folianów, niacyny, witaminy B-6 (pirydoksyny), tiaminy i kwasu pantotenowego, a także flawonoidów α i ß, krypto-ksantyny, karotenu (prowitamina A), luteiny oraz składników mineralnych, takich jak miedź, potas, wapń i fosfor.
- Niesamowite nasiona. Pestki dyni stanowią doskonałe źródło błonnika i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz fitosteroli, które są dobre dla serca i zapobiegają miażdżycy. Ponadto zawierają witaminę B3 – niacynę, która jest bardzo istotna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, są skoncentrowanym źródłem białka, minerałów i witamin. Już w 100 g zawierają 550 mg magnezu, 1174 mg fosforu, 4,49 mg manganu i 7,64 mg cynku. Dodatkowo olej z nasion dyni należy do najlepszych tłuszczów roślinnych, wspomaga pracę wątroby i układu naczyniowo-sercowego.
- Dynia chroni skórę. Te same wolne rodniki, które pochodzą z karotenoidów zawartych w dyni, utrzymujące w ryzach komórki nowotworowe, mogą mieć również działanie przeciwzmarszczkowe. Z kolei witamina A jest wymagana przez organizm w celu utrzymania integralności skóry i błon śluzowych, a cynk świetnie działa na cerę – wygładza ją, rozjaśnia i wzmacnia, a także przyśpiesza gojenie ran.
- Podobno dynia wpływa na lepszy nastrój. Jej pestki są bogate w tryptofan aminokwasowy, który jest ważny w produkcji serotoniny, jednego z głównych graczy, jeśli chodzi o nasz nastrój.
- Wzmacnia system odpornościowy. Wprawdzie nie udowodniono w pełni, czy witamina C rzeczywiście zapobiega przeziębieniom, jednak dynie są jej bogatym źródłem. Już jedna filiżanka gotowanej dyni zawiera więcej niż 11 miligramów Wit. C, czyli prawie 20% zalecanej dziennej dawki dla kobiet (mężczyźni potrzebują ok. 75 mg.)
Skoro dynia ma aż tyle zalet, to zdecydowanie warto eksperymentować z jej użyciem w kuchni. Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować pyszne i słodkie ciasto z dyni.
Przepis – Korzenne ciasto z dynią – idealne na jesienne wieczory
(Inspiracja: http://www.bettycrocker.com/)
Co potrzebujemy?
Składniki na ciasto
4 jajka
2 szklanki brązowego cukru
1 szklanka oleju roślinnego (może być też kokosowy)
1 szklanka zblendowanej dyni
2 szklanki mąki pszennej, którą można zstąpić bezglutenową, np.: 1 i ½ szklanki mąki jaglanej + ½ szklanki mąki ryżowej, albo specjalna bezglutenowa
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki zmielonego cynamonu
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki zmielonego imbiru
¼ łyżeczki zmielonych goździków
Opcjonalnie: 1 szklnka rodzynków lub żurawiny
Składniki na masę
30 dkg zmielonego sera sernikowego
10 dkg masła
1 cukier waniliowy
Opcjonalnie: ½ szklanki posiekanych orzechów laskowych lub żurawiny do posypania ciasta
Jak robimy?
Krok 1: Pokroić dynię na kawałki, wybrać z niej nasiona i piec ok. 30 minut w nagrzanym do 200°C piekarniku. Po tym czasie obrać dynię ze skórki i zmiksować na jednolitą masę. Do ciasta potrzebujemy ok. 1 szklanki. Jeśli zostanie nam więcej przecieru możemy go wykorzystać np. do zrobienia placków z dynią lub po prostu zamrozić. Puree z dyni możemy przygotować wcześniej.
Krok 2: Nagrzewamy piekarnik do 180°C.
Krok 3: Wszystkie składniki na ciasto miksujemy razem w 1 naczyniu. Najpierw składniki mokre, a następnie dodajemy do nich pozostałe składniki suche. Gdy masa będzie jednolita, przekładamy ją do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Krok 4: Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 40-50 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto do niego nie przylega. I jeśli jest gotowe, wyciągamy z piekarnika.
Krok 5: Studzimy ciasto przez ok. 2 godziny.
Krok 6: Przygotowujemy masę serową. Miksujemy ser z miękkim masłem i cukrem waniliowym na jednolitą, gładką masę, którą następnie rozprowadzamy równomiernie na wystudzonym cieście.
Krok 7: Ciasto możemy włożyć na ok. 30 minut do zamrażarki, aby masa serowa się szybciej ścięła lub na dłuższy czas do lodówki, gdzie i tak będziemy je potem przechowywać.
***Ciasto możemy posypać żurawiną lub obranymi ze skórki i podprażonymi na patelni orzechami laskowymi.
Dobry poradnik z przepisem jednocześnie. Sama prowadzę blog szkolny, opisujący plecaki, torby młodzieżowe i taki asortyment, który przydaje się uczniom liceum i technikum. Jestem ciekawa co o tym myślisz.
Dynia to idealne warzywo na jesień, kremy z niej należą do moich ulubionych.
Zapraszam na primasport.pl/.